Ana içeriğe atla

Nitelikli

İnsan Zihni

                 İnsan Zihni  "Biz bir robot muyuz?" İnsan zihni birçok fonksiyondan¹* oluşan karmaşık²* bir yapıdır. Bir nevi robottan (karmaşık bir robot) farksızdır. Bunu insan zihnini incelediğimiz zaman anlıyoruz. Bütün duygu, düşünce, hal, davranış ve tutumlarımız. Yani insanı insan yapan şeylerin hepsi belli olay, ortam ve durumlar sonucunda oluşan fonksiyon gruplarıdır. Nörotransmitter maddeler bunun en büyük kanıtıdır. Örneğin serotonin(mutluluk hormonu) Salgıladığımızda mutlu oluyoruz. Bu bizi neden bir robot yapsın? Çünkü serotonin salgılanması ya da salgılanmaması bir fonksiyon grubunun sonucudur. ~Belli şartlar sonucunda oluşan cevaptır~Bu fonksiyon grubunun yapısı bizi hayata tutacak şekildedir. Uygun olmayan zaten elenmiştir. Bu şartlara örnek olarak güvende olmak: Güvende olmadığında da Serotonin salgılayanlar avcılara yem olduğu için yok olmuşlardır. Şartlara başka bir örnek aç olmaktam rahatsız olmayan beslenmek için motivasyon*³ bulamayacağından açlıktan öl

Felsefe Argümanlar Üzerine

Argümanlar Üzerine

           Argümanlar Üzerine  


Argümanlar bir konu üzerindeki iddialar veya akıl yürütmelerdir. Peki her argüman doğru akıl yürütmenin ürünümüdür(doğru akıl yürütme dahi olsa yanlış bir varsayımdan yola çıkış yanlış bir sonuca götürebilir) Tabii ki de hayır, o halde doğru akıl yürütmeyle olmayanı nasıl birbirinden ayırt edebiliriz? Ilk olarak argümanlar ikiye ayrılır, aksikanıtlanabilirler. Yani geçerli olanlar diğeri ise aksi kanıtlanamaz olanlar. Bu size de garip gelmedi mi? Sonuçta bir şeyin aksi kanıtlanamıyorsa nasıl geçersiz olur değil mi? Öncelikle aksi kanıtlanabilirlik ne demektir? Argümanın bir takım deney ve gözlem ile herhangi bir durumda yalanlanabilir ve aksi kanıtlanabilir olması gerekliliğidir. Çünkü bir argümanın deney ve gözlemlerle aksi kanıtlana(bile) miyorsa ya da deney ve gözlem yapılamıyorsa bu argümanın mantık dışıdır. Yani deney ve gözleme bağlı değildir. Bu konuya tam olarak kavrayabilmemiz için bertrand Russell'ın porselen çaydanlığını özetleyeceğim."Eğer dünyanın yörüngesine dönen porselen çaydanlık olduğunu iddia etseydim. Ve en güçlü teleskoplarınız da dahi tespit edilemeyecek kadar küçük olduğunu söyleyecek kadar kurnaz olsaydım, kimse aksini kanıtlayamazdı."Bu örnekte gördüğünüz gibi bir argümanın aksının kanıtlanamaması o argümanı doğru yapmaz.Çünkü başta bahsettiğim gibi o argüman geçersizdir ama aksinin kanıtlanabilir olması da o argümanı direkt doğru yapmaz bir argümanın geçerli olabilmesi için aksinin kanıtlanabilir olması, doğru olması için de henüz aksının kanıtlanmamış olması gerekir. Bu anlattıklarımı aksikanıtlanamazlık denir. Bu bahsettiğim aksikanıtlanamazlık. Metodu her yerde kullanılabilir:tartışmalarda, argümanlarda veya bilimsel bir bilgiyi test etmek için anlayacağınız, iddialarınız ve akıl yürütmelerin geçerliliğini ve doğruluğunu bu metot ile ölçebilirsiniz.

Youtube 

Yorumlar

  1. Eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Eline sağlık güzeldi.

    YanıtlaSil
  4. Düşüncelerinizi yorum kısmında paylaşabilirsiniz

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık çok detaylı ve başarılı sözcükler seçilmiş konuyu tam kapsamıyla aktarabiliyor... Başarılarınızın devamını dilerim.

    YanıtlaSil
  6. Güzel hazırlanmış. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. gerçekten beğendim başarılarının devamini dilerim.

    YanıtlaSil
  8. Güzel olmuş ellerine sağlık başarının devamını dilerim😇

    YanıtlaSil
  9. kardeşim çok güzel olmuş eline emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  10. Harika bir eser

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar